9 februarie 2016 – Refugiati pe drumul sperantei. Patru minidocumentare marca Digi24.

In seara de 9 februarie 2016, in locul filmului „Cumplita noastra tara”*), vom difuza patru documentare care va vor purta in viata refugiatilor sirieni, fie ca e vorba despre o tabara de refugiati din Turcia, unde unii asteapta si de trei ani sa li se schimbe viata, fie ca ii insotim pe reporterii Digi 24 in dialogul lor cu calauzele exodului sau cu un psiholog expert in lucrul cu victimele de razboi.

Foto1Fundatia ICAR si Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), cu sprijinul Digi24, va invita marti, 9 februarie, ora 18.30, la Studioul Horia Bernea al MNTR (Sos. Kiseleff nr. 3, Bucuresti), la o serie de incursiuni in lumea celor plecati din Siria si porniti pe drumul sperantei. Filmele din program:

  1. „Refugiat in Turcia” (27 min.) – reportaj de Cristina Cileacu. Doua milioane de refugiati au ajuns in Turcia. Cei mai multi dintre sirienii de aici sunt gazduiti in tabere construite special. O echipa Digi24 a intrat intr-un astfel de loc si va ofera ocazia de a privi lucrurile din aceasta perspectiva.
  1. „Razboi, traficanti, durere. Povestile refugiatilor sirieni din Romania” (26 min). Un documentar realizat de Andrei Udisteanu in vara lui 2014, la primele semne prevestitoare ale fenomenului care avea sa depaseasca orice asteptare. Marturii cutremuratoare despre cum actioneaza retelele de calauze, despre drumul infernal spre o posibila salvare, despre perspectivele sumbe ale situatiei din Siria.
  1. „Calauzele exodului. In lumea traficantilor de refugiati” (12 min) Dragos Sasu si Liviu Brasoveanu au patruns in lumea traficantilor de persoane. In penitenciarul Rahova, au stat de vorba cu trei calauze condamnate pentru ca au indrumat si trimis ilegal din Romania mai multi refugiati. Calauzele au fost, la randul lor, refugiati. Doi pakistanezi si un irakian povestesc ce i-a indemnat sa devina calauze si ce se afla in spatele industriei in care marfa are suflet.
  1. „Criza refugiatilor. Interviu cu psihologul celor care au pierdut totul” (23 min) – realizator: Cristina Cileacu. Sunt sute de mii de oameni si ajung in Europa dupa un drum cel mai probabil inuman. Sunt primiti, de multe ori, cu ostilitate. Ce se intampla in sufletul lor? Ce inseamna „capatul puterilor” pentru acesti oameni? Un interviu cu Laurent Subilia, medic si psiholog specializat in lucrul cu refugiatii si victimele de razboi.

Cinci ani au trecut de la izbucnirea conflictului din Siria, iar numarul celor care au parasit tara, fugind din calea violentelor, este de ordinul milioanelor. Razboiul inca sfasie aceasta tara, dar si sufletele sirienilor. Migratia lor a capatat aspecte de neimaginat in urma cu cativa ani, iar efectele acestui conflict au schimbat, pentru totdeauna, lumea, incepand cu tarile care gazduiesc enorme tabere de refugiati, precum Liban si Turcia.

Aceasta e a sasea si ultima proiectie de film din proiectul SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim, derulat de Fundatia ICAR si MNTR, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Intrarea este libera.
Va asteptam!
Marti, 9 februarie 2016, ora 18:30, la Studioul Horia Bernea al MNTR
Sos. Kisseleff nr.3, Bucuresti

*) Din motive care nu tin de organizatorii acestui eveniment, filmul nu mai poate fi proiectat. Detalii, aici.

* Despre Fundația ICAR: www.icarfoundation.ro
* Despre proiectul SALUT: www.facebook.com/SALUT.ICAR
* Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

UPDATE

Detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/228960024104388/

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)