De Ziua Drepturilor Omului, Inaltul Comisar ONU solicita ratificarea universala si respectarea tratatelor de baza privind drepturile omului

GENEVA (09.12.2015) – Doua tratate fundamentale pentru drepturile omului adoptate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite in 1966 sunt la fel de importante si relevante astazi, ca si acum o jumatate de secol si ar trebui sa fie ratificate de toate statele, a spus Inaltul Comisar al ONU Zeid Ra’ad Al Hussein, intr-un mesaj cu ocazia Zilei Drepturilor Omului.

Apelul sau a fost transmis in ajunul celei de a 50-a aniversari a Tratatul international cu privire la drepturile civile si politice si a Tratatul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale.

„Cele doua tratate sunt piatra de temelie a ceea ce recunoastem acum ca fiind legea internationala a drepturilor omului”, a spus Zeid. „Au fost pana in prezent ratificate de catre 168 de state, respectiv de 164, dar 27 de tari nu au ratificat niciul, iar opt state au ratificat doar unul singur. In ultimii cinci ani, numarul de ratificari a scazut la o medie de doar una pe an”, a mentionat acesta.

„Astazi, ne confruntam cu noi probleme alarmante, cum ar fi schimbarile climatice, terorismul, evolutia discursului de ura impotriva minoritatilor religioase si rasiale, bariere in libertatea de exprimare si de asociere si cu privire la drepturile lucratorilor, precum si pericolul nerespectarii vietii private intr-o lume tot mai digitala”, a spus Zeid.

„Provocarile din zilele noastre ne pun in fata unor alegeri dificile, pe fondul intolerantei si lipsei de umanitate în creștere. Tratatele, impreuna cu cadrul legal si jurisprudenta comitetelor de experti care supravegheaza punerea lor in aplicare, ne pot ajuta sa trecem cu bine de aceste provocari „, a declarat Inaltul Comisar.

„Tratatele explica pe larg libertatile fundamentale – libertatea de a nu te teme, libertatea de dorinta, libertatea de expresie si libertatea religioasa. De asemenea, detaliaza drepturi care acopera foarte multe aspecte ale vietii oamenilor: dreptul la libertate, la securitate, la educatie, la sanatate, la egalitatea intre barbati si femei si eliminarea tuturor formelor de discriminare”, a spus acesta.

„Tratatele nu sunt texte juridice aride, abstracte, ci instrumente vitale care vegheaza la respectarea si promovarea libertatilor si la intampinarea crizelor cu raspunsuri coerente si umane. Ele fac o diferenta in viata de zi cu zi a oamenilor din tarile care le-au ratificat”, a subliniat Inaltul Comisar.

„Statele ar trebui sa perceapa ratificarea ambele tratate ca pe o decizie pozitiva care conduce la monitorizare si indrumare constructive, cu scopul de a imbunatati respectarea normelor internationale privind drepturile omului”, a spus Zeid.

„Cele doua tratate sunt, de asemenea, un mijloc pentru populatie pentru a urmari daca guvernele lor tin cont de respectarea drepturilor civile, politice, economice, sociale si culturale, precum si pentru a asigura cai de atac si despagubiri pentru incalcarea drepturilor omului”, a adaugat el. „Dar si dupa 50 de ani, mult prea multi oameni nu isi cunosc drepturile sau nu stiu cum sa si le ceara, motiv pentru care Biroul meu lanseaza o campanie care va dura un an, intitulata “Drepturile noastre, libertatile noastre, intotdeauna”, pentru a promova tratatele si constientiza populatia cu privire la acestea.”

 

Stirea originala, aici.

Mesajul VIDEO al Inaltului Comisar al ONU Zeid Ra’ad Al Hussein, aici.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)