Fundatia ICAR, La reuniunea Comisiei Europene pentru Migratie

20141127_151007cIn perioada 27-28 noiembrie 2014, Fundatia ICAR a fost invitata sa se alature lucrarilor Comisiei pentru migratie, refugiati si persoane stramutate a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care si-a tinut lucrarile la Bucuresti, in Sala ”Drepturile Omului” de la Palatul Parlamentului.

In cadrul reuniunii moderate de presedintele comisiei, dl Thierry Mariani, presedintele delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE, dl Ionut Stroe, si-a prezentat raportul “Incriminarea migrantilor ilegali: o infractiune fara infractor”, care a urmarit sa faca o radiografie a situatiei tarilor europene si sa analizeze implicatiile incriminarii tot mai aspre a migrantilor fara documente.

Dr. Camelia Doru, directorul Fundatiei ICAR, a vorbit despre situatia din Romania in ceea ce priveste dreptul migrantilor la servicii medicale, punand accent pe necesitatea imbunatatirii accesului migrantilor la servicii de sanatate si pe utilitatea activitatii Centrului de Resurse si Servicii pentru Migranti, infiintat si finantat in acest moment dintr-un grant EEA derulat prin Fondul ONG in Romania. “A fost o sansa extraordinara sa punem bazele Centrului de Resurse si Servicii pentru Migranti ICAR pentru a putea raspunde nevoii neacoperite a migrantilor vulnerabili de a beneficia de servicii medicale in Romania. Expertiza partenerului nostru norvegian din acest proiect, RTVS-Vest, din Bergen va fi transferata echipei de specialisti a Fundatiei ICAR prin colaborarea cu Departamentul de Sanatate pentru Migranti si cel de Migratie Fortata. Astfel, va creste calitatea serviciilor oferite de noi migrantilor vulnerabili, iar ICAR va putea deveni un centru national de resurse pentru sanatatea migrantilor”, a aratat dr. Camelia Doru.

Dl Michele Nicoletti, membru al Comisiei din partea Italiei, a apreciat discursul directorului Fundatiei ICAR si a subliniat importanta asigurarii asistentei medicale pentru migranti si a accesului acestora la serivicii, considerand ca oportuna activitatea Centrului de Resurse si Servicii pentru Migranti.

Dr. Camelia Doru a vorbit si despre barierele juridice, psihologice si de limbaj pe care le intampina migrantii. “Spre deosebire de alte grupuri vulnerabile, victimele torturii nu sunt usor de depistat nu doar din cauza lipsei dovezilor fizice, ci si pentru ca victimele torturii experimenteaza, adesea, dificultati in a-si aminti si a povesti cu acuratete ce li s-a intamplat. (…) Cei mai vulnerabili sunt solicitantii de azil si migrantii fara documente. (…) Migrantii si refugiatii sunt pacienti cu simptome severe, iar oferirea serviciilor potrivite este complicata, printre altele, si de barierele de limba”, a precizat dr. Doru.

Reprezentanta Austriei, dna Alev Korun, a intarit cele spuse de directorul Fundatiei ICAR, aratand ca este importanta aducerea in discutie a problemei limbii vorbite si a nevoii de traducere pentru a facilita accesul la servicii al migrantilor. De asemenea, dna Alev Korun a subliniat ca o mai buna abordare a problemei migrantilor fara documente ar tine cont de faptul ca “clandestin” nu este acelasi lucru cu “ilegal”.

  • Stiri
  • 2593
  • 0
Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)