Fundatia ICAR va face parte din Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor propusa astazi de Guvern, al carei scop va fi rezolvarea dificultatilor intampinate de refugiati in procesul de integrare in societatea romaneasca.
Unul dintre cele mai importante aspecte este accesul refugiatilor la serviciile de sanatate de baza. „Propun formarea unui grup de lucru alcatuit din Colegiul Medicilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), Ministerul Sanatatii si ONG cu competente in domeniu, asa cum este Fundatia ICAR, pentru a gasi solutii pentru pregatirea medicilor romani care vor acorda servicii acestui grup nou de beneficiari”, a declarat presedinta Fundatiei ICAR, dr. Camelia Doru, la intanlirea de lucru a Guvernului cu organizatiile neguvernamentale care au experienta in acordarea de servicii pentru refugiati.
„Medicii din sistemul de sanatate din Romania ar trebui instruiti, prin programe de formare continua, in acordarea de servicii pentru refugiati, deoarece nu cunosc particularitatile de lucru cu acestia – bariere de limbaj, bariere psihologice, prezenta unui interpret, aspecte culturale ce influenteaza actul medical”, a mai spus dr. Doru.
Presedinta Fundatiei ICAR a amintit ca Romania se afla in procedura de infringement pentru ca nu a implementat inca un legislatia nationala directiva europeana privind conditiile de receptie pentru solicitantii de azil. „Armonizarea legislatiei, asa cum o cer directivele europene, trebuie sa creeze cadrul legal in care sa ne putem desfasura activitatea. Exista prevederi exprese referitoare la grupuri vulnerabile care au nevoie de protectie si servicii specializate, printre acestea numarandu-se victimele torturii, care ne intereseaza in mod deosebit”, a subliniat Dr. Camelia Doru.
Mai multe detalii, in comunicatul de presa.