Subcomitetul ONU de prevenire a torturii va vizita 10 tari in 2016, inclusiv Romania

OHCHR

Subcomitetul Natiunilor Unite privind Prevenirea Torturii (SPT) a anuntat ca va vizita zece tari in 2016, ca parte a activitatii sale de prevenire si eliminare a torturii, a relelor tratamente si a pedepselor aplicate detinutilor cu cruzime, a tratamentelor inumane sau degradante.

In prima jumatate a anului 2016, Delegatia SPT va vizita Chile, Cipru, Romania, Tunisia si Ucraina, urmand sa anunte alte cinci tari in care vor ajunge. Activitatea SPT include vizite in locuri unde oamenii sunt lipsiti de libertate, inclusiv in penitenciare, sectii de politie, centre de detentie pentru migranti si spitale de psihiatrie.

„Este cel mai ambitios program intreprins de SPT pana acum. Acesta se deruleaza, desigur, in paralel cu alte activitati pe care le in multe alte tari”, a declarat Malcolm Evans, presedintele SPT .

„SPT are un rol important, ajutand statele si oferindu-le orientare, consiliere si asistenta tehnica cu privire la modul in care pot preveni cel mai eficient tortura si relele tratamente si la respectarea tratatelor la care sunt semnatare. Suntem incantati ca putem fi mai activi ca niciodata in incercarea de a ne indeplini scopul”, a adaugat el.

SPT lucreaza cu 79 de guverne nationale care au ratificat Protocolul Optional al Conventiei ONU Impotriva Torturii. De asemenea, colaboreaza cu organisme nationale de monitorizare independente, cunoscut sub numele de Mecanisme Nationale de Prevenire. „Este de o importanta uriasa pentru noi faptul ca lucram tot mai strans cu mecanismele nationale, regionale si alte mecanisme internationale implicate in prevenirea torturii, cu scopul final de a proteja mai eficient dreptul persoanelor private de libertate de a nu fi de torturate sau maltratate”, a spus Evans. Protocolul Optional privind prevenirea torturii a fost ratificat pana in prezent de 79 de tari. SPT comunica tarilor recomandari si observatii prin intermediul unui raport confidential si, la nevoie, Mecanismelor Nationale de Prevenire. Cu toate acestea, statele sunt incurajate sa solicite SPT sa faca publice aceste rapoarte.

Pentru mai multe informatii, cititi comunicatul original, in limba engleza.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)