19 ianuarie 2016 – Reluam proiectia filmului Persepolis!

Pentru ca la proiectia din data de 3 decembrie sala s-a dovedit a fi neincapatoare pentru numarul foarte mare de spectatori, reluam proiectia acestui film exceptional.

11Asadar, Fundatia ICAR si Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) va invita marti, 19 ianuarie 2016, la ora 18:30, la Studioul Horia Bernea (Sos. Kiseleff nr.3, Bucuresti, cu intrare prin curtea MNTR), sa o insotiti pe Marjane Satrapi in aceasta calatorie, prin intermediul filmului de animatie pe care l-a realizat intr-o impresionanta grafica alb-negru, dupa povestirile sale sub forma de benzi desenate – Persepolis: povestea unei copilarii si Persepolis 2: povestea intoarcerii – ambele foarte bine primite in Franta si apreciate in intreaga lume.

Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Sean Penn, Iggy Pop, Danielle Darrieux – o distributie de exceptie pentru un film rascolitor: Persepolis, o productie Franta 2007, in care iranianca Marjane Satrapi, coregizor alaturi de Vincent Paronnaud, impleteste povestea propriei copilariei si tinereti cu tulburatoarea poveste a 15 ani din istoria Iranului, incepand cu revolutia care a rasturnat monarhia si trecand prin momente ale razboiului dintre Iran si Irak. Filmul, vazut prin ochii personajului principal, este o radiografie a schilodirii societatii iraniene din acea perioada, tot mai afectata de fundamentalism si tot mai putin fericita.

Persepolis o urmareste pe Marjane si dramaticele intorsaturi ale vietii acesteia, provocate de schimbarile profunde ale lumii in care traieste. Marjane este o fetita de 9 ani care asculta muzica punk si nu se teme sa spuna ce gandeste. Mai tarziu, ea creste si revolta ei fata de sistem ii obliga pe parintii acesteia sa o trimita la studii in Austria, pentru a o proteja. Insa fetei ii e dor de parinti si de tara ei si, dupa ce termina liceul, decide sa se intoarca in Iran. Dar aici nimic nu mai este cum stia ea. E obligata sa poarte val si sa triasca intr-o societate cu reguli care i se par absude si tiranice. La varsta de 24 de ani realizeaza insa ca nu poate trai in Iran si, cu inima sfasiata, decide sa paraseasca definitiv tara si sa se mute in Franta.

Titlul Persepolis, inspirat dupa numele capitalei persane din secolul VI i.Hr., vine sa aminteasca despre vechea si mareata civilizatie a Persiei, punand in contrast felul in care este perceput Iranul in prezent – o monocultura a fundamentalismului si a terorismului. Filmul a primit cinci premii, printre care „Premiul Juriului” la Festivalul de la Cannes 2008, si patru nominalizari la festivaluri internationale.

Persepolis, film distribuit in Romania de Transilvania Film, este alegerea noastra pentru cea de-a patra proiectie de film dintre cele sase programate in proiectul SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim, derulat de Fundatia ICAR si MNTR, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Intrarea este libera.
Va asteptam!
Marti, 19 ianuarie 2016, ora 18:30, in Studioul Horia Bernea, la Muzeul National al Taranului Roman – Sos. Kiseleff nr.3, Bucuresti

* Despre Fundația ICAR: www.icarfoundation.ro
* Despre proiectul SALUT: www.facebook.com/SALUT.ICAR
* Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

UPDATE

Detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/1504086103228555

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)