Ce facem

Proiecte in derulare

In cei peste 20 de ani de la infiintare, Fundatia ICAR a schimbat viata a mii de oameni aflati in nevoie: fosti detinuti politici, victime ale represiunii politice in Romania predecembrista, supravietuitori ai politicilor de exterminare, ai temnitelor comuniste, ai lagarelor si deportarilor, victime ale torturii, ale gravelor discriminari pe motive etnice, religioase sau de alta natura, ale incalcarii flagrante a drepturilor omului si libertatilor, cetateni romani sau straini ajunsi pe teritoriul tarii noastre cu sau fara documente.
Prin numeroase proiecte cu finantare nerambursabila, din fonduri interne sau internationale, si cu ajutorul unei echipe de peste 25 de angajati si colaboratori, Fundatia ICAR si-a respectat permanent misiunea, oferind fostilor detinuti politici, refugiatilor, solicitantilor de azil si altor categorii de migranti cu nevoi speciale servicii gratuite de asistenta medicala, psihologica si juridica, precum si accesul la activitati sociale menite sa-i ajute in procesul lung si dificil al integrarii.

  • ICAR – Centru de resurse si servicii pentru migranti

Proiectul „ICAR – Centru de Resurse si Servicii pentru Migranti” (1 mai 2014 – 30 aprilie 2016), finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania, ofera servicii de sanatate (medicale si psihologice) pentru diferite categorii de straini (solicitanti de azil, persoane cu o forma de protectie, resortisanti tari terte, straini aflati in custodie publica etc.), cu atentie speciala pentru persoanele vulnerabile din randul acestora – persoane cu boli cronice, varstnici, cei cu nivel scazut de educatie, fara loc de munca, muncind fara forme legale, copii cu dizabilitati si/ sau probleme de sanatate mintala si familiile lor, victime ale violentei extreme politice sau domestice etc. Serviciile sunt acordate in Bucuresti, la sediul centrului medical al Fundatiei ICAR, in cabinete medicale cu care aceasta colaboreaza, dar si in Centrul de cazare si proceduri pentru solicitanti de azil din Bucuresti.
Pentru ca beneficiarii nostri sa se bucure de servicii cat mai bune, proiectul include si o componenta de transfer de expertiza intre specialistii norvegieni de la organziatia partnera, RVTS Vest, din Bergen, si specialistii ICAR, o cercetare aplicata cu scopul de a oferi repere de practica si politici de asistare adaptate la contextul actual al migrantilor aflati in situatii vulnerabile, precum si actiuni de advocacy adresate institutiilor si autoritatilor relevante in materie de sanatate si migratie.

  • iCARE 2 – Dezvoltarea serviciilor interdisciplinare de asistenta si ingrijiri pentru romani si migranti

Finantat de Comisia Europeana, acest proiect se deruleaza in cele 18 luni de implementare (octombrie 2014 – martie 2016) si isi propune sa contribuie la scaderea gradului de vulnerabilitate si marginalizare a victimelor torturii aflate in Romania ori in tarile Uniunii Europene prin oferirea de servicii multidisciplinare al caror rezultat este imbunatatirea starii lor de sanatate fizica si psihica, pentru a-i ajuta sa se integreze/reintegreze.
Echipa Fundatiei ICAR, cu sprijinul partenerului sau de proiect, Institutul Danez Impotriva Torturii – DIGNITY, si-a propus:
• Consolidarea celor sase puncte de lucru ICAR din centrele de cazare pentru solicitantii de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari din Bucuresti, Giurgiu, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara si intarirea capacitatii de lucru a celor doua centre de reabilitare ale Fundatiei, din Bucuresti si Craiova;
• Asigurarea accesului victimelor torturii provenite din randul solicitantilor de azil, refugiatilor si fostilor detinuti politici la servicii multidisciplinare ce includ tratament fizic si psihic, consiliere psihologica, servicii de asistenta sociala si asistenta juridica;
• Dotarea centrelor si imbunatatirea calitatii serviciilor de reabilitare prin dezvoltarea profesionala a specialistilor romani cu ajutorul unei abordari inovatoare folosite cu succes de partenerul danez;
• Continuarea implicarii centrelor de reabilitare din Romania la reteaua internationala a centrelor de reabilitare prin participarea la schimburi de bune practici intre specialisti, facilitarea serviciilor de suport si cresterea gradului de constientizare la nivel international cu privire la existenta si nevoile speciale ale victimelor torurii, tratamentelor inumane sau degradante aplicate detinutilor politici romani din Bucuresti si Craiova, solicitantilor de azil si refugiatilor din centrele de reabilitare.

Proiectul are si o componenta de supervizare si formare profesionala, livrate de expertii organizatiei partenere din Danemarca. In proiect este implicat si un expert independent britanic, al carui rol este acela de a creste gradul de intelegere a impactului si importantei contextului politic (inclusiv mentinerea pedepselor) asupra succesului serviciilor de reabilitare.

  • Armonizarea standardelor de formare profesionala in domeniul interventiei in psihotrauma prin cooperare elvetiano-romana

Cu alte cuvinte, specialistii ICAR sunt instruiti pentru a creste calitatea serviciilor pe care le ofera celor in nevoie. Acest proiect, finantat prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, se va derula in perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017 si a fost propus de Fundatia ICAR si Asociatia Pluriels, o organizatie neguvernamentala elvetiana. Scopul proiectului este de a raspunde disparitatilor existente in expertiza specialistilor romani in sanatate mintala ce lucreaza cu grupuri vulnerabile si traumatizate, precum si accesului lor limitat la programe de formare profesionala specifice, practice si tintite in Romania. In cadrul proiectului se urmareste, in principal, cresterea competentei profesionale a specialistilor ICAR prin formare, schimburi de bune practici si transfer de expertiza cu omologii lor elvetieni de la Asociatia Pluriels si dezvoltarea unui program elvetiano-roman de formare profesionala pe trauma pentru specialistii in sanatate mintala din Romania.
Vor avea loc vizite de studiu ale specialistilor romani in Elvetia, pentru a impartasi bune practici, sesiuni de formare profesionala despre aspecte legate de psiho-trauma si migratie conduse de specialisti elvetieni in Romania, elaborarea unei curricule privind interventia psihologica in trauma severa, cu ajutorul si sub supervizarea expertilor elvetieni, pregatirea si acreditarea organizatiei si curriculei, organizarea primului curs de formare profesionala pentru specialistii romani in sanatate mintala.

  • SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim

Romanii sunt renumiti ca fiind un popor ospitalier. E vremea sa aratam ca suntem primitori nu doar cu turistii, ci si cu strainii care au ajuns la noi in tara fortati de imprejurari, fie din cauza persecutiilor politice, fie din cauza razboaielor, oameni care au plecat de acasa ca sa-si salveze copiii sau sa-si salveze viata. Dincolo de serviciile medicale, psihologice si juridice pe care deja le ofera de peste 20 de ani victimelor torturii si tratamentelor inumane, romani sau straini, echipa F undatiei ICAR a conceput un proiect care sa vina in completarea acestor servicii, raspunzand nevoii migrantilor de a se integra in societatea unde traiesc acum, in tara care le-a devenit Acasa. Proiectul se deruleaza in perioada 1 iulie 2015 – 29 februarie 2016.
In lunga sa experienta de lucru cu solicitanti de azil, refugiati, persoane straine fara documente si alti membri ai comunitatilor de straini din Romania, echipa F undatiei ICAR a constatat ca, pentru o eficienta integrare a migrantilor in Romania e nevoie nu doar de implicarea autoritatilor publice si a organizatiilor neguvernamentale, ci si a populatiei autohtone, a romanilor. Acest proiect este, de fapt, o poarta deschisa cunoasterii dintre migranti si poporul-gazda prin interactiuni cu puternic accent cultural: proiectii de filme artistice si documentare cu si despre migranti, un concurs mass-media cu tematica privind migrantii, un targ multicultural, la care publicul roman va putea sa faca cunostinta cu traditiile diverselor comunitati de straini care traiesc printre noi, ateliere care vor ajuta publicul autohton sa inteleaga mai bine obiceiurile si valorile migrantilor.
Proiectul a primit finantare prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European SEE 2009-2014, derulat prin Fondul ONG in Romania.

Proiecte incheiate

• „Contributie la integrarea RTT cu sedere legala in Romania prin servicii de sanatate” (1 oct.2013-30 iun.2014), finantat din Fondul European pentru integrarea resortisantilor tarilor terte. Proiectul a constat in oferirea de servicii medicale si psihologice pentru migrantii vulnerabili din zona Bucuresti-Ilfov.

• „Integrarea RTT cu sedere legala in Romania prin Educatie si Sanatate” (15 ian.-15 iunie 2013), finantat din Fondul European pentru integrarea resortisantilor tarilor terte. Proiectul a avut ca obiectiv general sa sustina integrarea sociala a resortisantilor tarilor terte (RTT) prin asigurarea unei palete diverse de servicii in domeniul educational si sanitar, cu focus principal pe copii si tineri si secundar pe adultii apartinatori. Proiectul a cuprins un modul de activitati educative extrascolare nonformale pentru copiii migranti scolari si prescolari (pregatirea lectiilor si temelor pentru acasa, activitati de dezvoltare personala, consiliere si orientare scolara, activitati recreative, cursuri) si un modul de servicii medicale adaptate cultural pentru migranti minori si adulti (consultatii si tratamente, investigatii, educatie sanitara si profilaxie).

• „Interdisciplinary Care and Assistance for Romanians and Exiles (iCARE)” (1 dec.2012-30 nov.2013), proiect finantat de Comisia Europeana – DG Home, ce a constat in oferirea de servicii multidisciplinare (medicale, psihologice, sociale si legale) pentru victimele torturii si relelor tratamente din randul fostilor detinuti politici romani, solicitantilor de azil si refugiatilor straini in Romania (din cele 6 centre de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrari). Proiectul a avut si o componenta de supervizare si formare profesionala, livrata de expertii organizatiei partenere din Danemarca (DIGNITY – Danish Institute against Torture).

• „Asistenta sociala si psihologica specifica pentru solicitantii de azil din Romania” (1 apr.2010-30 iun.2011). Finantator: Fondul European pentru Refugiati

• „Medical Rehabilitation Centres for Torture Survivors in Central Europe” (2000-2002), implementat in Romania – la Bucuresti, Craiova si Iasi, in Ungaria – la Budapesta, in Polonia – la Cracovia si in Republica Moldova – la Chisinau. Finantator: Comisia Europeana, Europe Aid – EIDHR
• „Providing Rehabilitation and Seeking Justice for Victims of Torture” (2005-2008), implementat in Romania – la Bucuresti, Craiova si Iasi si in Republica Moldova – la Chisina. Finantator: Comisia Europeana, Europe Aid – EIDHR
• „International Capacity Building for Treatment Centers Project” (2001-2003), implementat in Romania de Fundatia ICAR, in parteneriat cu alte 14 centre, sub coordonarea CVT – Centre for Victims of Torture, Minneapolis. Finantator: USAID Victims of Torture Fund through CVT Minneapolis
• „New Tactics in Human Rights” (2002-2003). Finantator: King Baudouin Foundation and USAID Victims of Torture Fund through CVT – Centre for Victims of Torture, Minneapolis

• „Providing Rehabilitation to Torture Victims” (2004). Finantator: Hilton Foundation Humanitarian Prize through the International Rehabilitation Council for Torture Victims – IRCT

• „Emergency Core Funding of ICAR Foundation Centers” (2004), pentru suportarea cheltuielilor de baza ale Centrelor de reabilitare ale Fundatiei ICAR din Bucuresti, Craiova si Iasi pe o perioada in care aceasta a fost in incapacitate financiara. Finantator: OAK Foundation through IRCT– International Rehabilitation Council for Torture Victims

• „Assistance to Uzbek refugees temporarily accommodated in Romania” (2005). Finantator: Open Society Institute, New York

• „Specialized Services for Torture Survivors” (programul se deruleaza an de an, inclusiv in 2015). Finantator: United Nations Voluntary Fund for Victims of Torture

• „Providing Rehabilitation to Torture Survivors” (2002-2006), OAK Centre Support Grants. Finantator: OAK Foundation through IRCT– International Rehabilitation Council for Torture Victims

• Twinning against Torture (AUG 2006 – AUG 2007). Finantator: USAID – World Learning for International Development

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)