CE pregateste o agenda europeana in materie de migratie

CE a inceput sa lucreze la o agenda europeana cuprinzatoare in materie de migratie, Colegiul comisarilor stabilind, miercuri, domeniile de actiune in acest sens: sistem comun de azil politic, o noua politica privind migratia legala, combaterea migratiei ilegale si securizarea frontierelor externe.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, in cadrul Colegiului comisarilor a avut loc, miercuri, o prima dezbatere orientativa cu privire la actiunile-cheie pentru intensificarea eforturilor UE de punere in aplicare a instrumentelor si cooperarii existente privind gestionarea fluxurilor de migratie din tarile terte.

„O buna gestionare a migratiei reprezinta o provocare pentru Europa, in ansamblu. Acum este momentul sa avem o noua abordare privind modul in care colaboram: trebuie sa utilizam mai bine si mai coerent toate instrumentele de care dispunem, sa convenim prioritati comune si sa sporim resursele alocate la nivelul UE si la nivel national, sa realizam o solidaritate reala si o mai buna partajare a responsabilitatilor intre statele membre. In mai vom prezenta o agenda noua in materie de migratie, care va prevedea intensificarea guvernantei in vederea consolidarii sistemului comun de azil, va stabili un program viabil privind migratia legala, va actiona cu mai multa fermitate impotriva migratiei ilegale si va garanta o mai mare securitate a frontierelor”, a declarat cu aceasta ocazie prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans.

Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa, Federica Mogherini, a precizat ca europenii trebuie sa abordeze „cauzele profunde ale migratiei, incepand de la crizele care se extind la frontierele noastre, in principal in Libia”. „Acesta este motivul pentru care intensificam cooperarea cu tarile de origine si de tranzit, cu scopul de a oferi protectie in regiunile de conflict, de a facilita relocarea si de a elimina rutele de trafic”, a subliniat Mogherini.

Dezbaterea din cadrul Colegiului comisarilor a stabilit cele patru domenii principale in care sunt avute in vedere actiuni in Agenda europeana in materie de migratie: un sistem comun de azil politic, o noua politica europeana privind migratia legala, combaterea cu mai multa fermitate a migratiei ilegale si a traficului de persoane si securizarea frontierelor externe ale Europei.

In ceea ce priveste sistemul comun de azil politic, CE precizeaza ca Uniunea Europeana dispune de unul dintre cele mai avansate cadre legislative la nivel mondial pentru a oferi protectie celor care au nevoie de aceasta, subliniind ca trebuie pus in aplicare pe deplin si in mod coerent Sistemul european comun de azil adoptat recent.

„Comisia va depune toate eforturile pentru ca divergentele existente in practicile nationale din cadrul politicii in materie de azil sa dispara. Aprofundarea cooperarii cu tarile terte va fi, de asemenea, esentiala pentru abordarea cauzelor profunde ale migratiei, precum si pentru integrarea migratiei in conceperea strategiilor de dezvoltare”, se arata in comunicat. In plus, Comisia se angajeaza sa inregistreze progrese in ceea ce priveste intensificarea eforturilor UE in domeniul transferului si al relocarii, printr-un dialog strans cu statele membre si cu tarile terte care primesc un numar mare de refugiati.

Printr-o noua politica europeana privind migratia legala, UE isi propune sa atraga talente pentru a fi mai competitiva la nivel mondial. „Acest demers reprezinta un efort pe termen lung, a carui pregatire trebuie sa o incepem acum. Iata motivul pentru care Comisia Europeana va lansa o revizuire a Directivei UE privind cartea albastra. Va fi un proces dificil si pe termen lung, care poate functiona doar prin discutii cu statele membre, inclusiv cu privire la o abordare mai orizontala a politicii in domeniul migratiei legale”, conform comunicatului CE.

Referitor la combaterea cu mai multa fermitate a migratiei ilegale si a traficului de persoane, Executivul european informeaza ca, in prezent, elaboreaza un pachet cuprinzator de actiuni impotriva introducerii ilegale de migranti si doreste, totodata, sa dezvolte in continuare instrumente concrete care vizeaza tarile si rutele prioritare, in stransa colaborare cu tarile terte, inclusiv prin intermediul acordurilor de readmisie si al cadrelor de cooperare existente.

Pregatirea agendei europene in materie de migratie va viza si securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. „Un spatiu fara frontiere interne si o politica solida in materie de azil si de migratie pot fi sustinute numai in conditiile in care Europa isi gestioneaza frontierele externe, cu respectarea deplina a drepturilor fundamentale. Gestionarea frontierelor este o competenta partajata intre UE si statele membre, iar consolidarea supravegherii frontierelor externe ale UE reprezinta un interes vital pentru toti”, afirma Comisia.

Totodata, CE apreciaza ca pregatirea agendei europene in materie de migratie va fi o oportunitate pentru a se dezbate daca si in ce masura Agentia europeana de cooperare la frontiere – Frontex are nevoie de o majorare a bugetului, de mai multe instrumente operationale si de un numar mai mare de resurse umane, astfel incat sa poata raspunde mai bine evolutiei provocarilor existente la frontierele externe ale UE.

„Daca dorim cu adevarat sa consolidam activitatea Frontex si sa punem in actiune echipele europene de politisti de frontiera, va trebui ca statele membre sa puna in comun resurse suplimentare”, avertizeaza Comisia Europeana.

 Surse: Mediafax.ro

 

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)