Contributie la standardul de viata al solicitantilor de azil din Romania

COMUNICAT DE PRESA

Fundatia ICAR anunta lansarea proiectului ”Contributie la standardul de viata al solicitantilor de azil din Romania”, ce se va derula in perioada mai – iunie 2015.

Proiectul este finantat prin Programul General “Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii” al Uniunii Europene, gestionat in Romania de Ministerul Afacerilor Interne – Directia Schengen, ca Autoritate Responsabila, si Inspectoratul General pentru Imigrari, ca Autoritate Contractanta.

Fundatia ICAR va implementa proiectul prin intermediul echipei sale formate din: expert achizitii, lucratori sociali in centrele de primire ale IGI, responsabil financiar si coordonator de proiect.

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii solicitantilor de azil prin acordarea unei asistente materiale adaptate nevoilor lor.

Grupul tinta al proiectului este reprezentat de solicitantii de azil (definiti conform art. 2 b din legea nr. 122/2006 si art. 6 c din Decizia 573/2007/CE) din Bucuresti, Galati, Giurgiu, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara, ce locuiesc in centrele regionale de cazare si proceduri, precum si de aceia dintre ei care locuiesc in afara acestor centre.
O atentie speciala in cadrul proiectului se va acorda persoanelor vulnerabile din randul solicitantilor de azil deja identificati de catre autoritatile responsabile de la nivelul centrelor IGI sau de catre organizaţiile neguvernamentale care isi desfasoara activitatea in aceste centre. Din aceasta categorie enumeram: minorii neinsotiti, familiile monoparentale, persoanele varstnice, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane cu dizabilitati, victime ale torturii si ale altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, victime ale traumelor sau violentelor severe.

Principalele activitati ale proiectului constau in selectia, achizitia si alcatuirea de pachete cu produse de baza pentru grupul tinta, asistenta materiala specifica (distribuirea pachetelor) catre solicitantii de azil din Bucuresti, Galati, Giurgiu, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara, promovarea si asigurarea vizibilitatii proiectului.

Prin activitatile propuse de asistenta sociala si sprijin material direct pentru grupul tinta, proiectul raspunde obiectivului Actiunii 2 – Asistenta sociala pentru solicitantii de azil din Romania din cadrul Programul anual 2013 al Fondului European pentru Refugiati, care urmareste ”asigurarea asistentei sociale necesare solicitantilor de azil, cu accent deosebit pe nevoile specifice ale cazurilor vulnerabile”.
Astfel, in perioada de desfasurare a proiectului, solicitantilor de azil de pe teritoriul Romaniei le vor fi asigurate: pachete de instalare la momentul depunerii cererii de azil, pachete de asistenta materiala pentru acoperirea nevoilor de baza, precum si pachete de alimente pentru solicitanti de azil pe parcursul transferarii intre Centrele IGI.

Comunicatul integral, aici.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)