Decizie definită în cazul Ioan Ficior

29 martie 2017

Torționarul Ion Ficior a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității.

Dr. Camelia Doru, Președinte Fundația ICAR:
”Mai bine mai târziu decât niciodată, deși aș fi preferat mai repede și de câte ori a fost nevoie! După 50 de ani, avem un al doilea criminal condamnat pentru o parte din crimele săvărșite, în îndelungata lui ”carieră” oribilă. Îmi doresc ca cei care au fost implicați în acest proces și care au supraviețuit ororilor regimului comunist să se bucure pentru ei și în numele celor care nu mai sunt de acest triumf al dreptății. Avem nevoie de astfel de momente, în care Justiția să-ți spună cuvântul, pentru ca și generația mai tânără să învețe că o crimă, oricât de bine ar fi ascunsă, iese la iveală la un moment dat și în final, nu va scăpa judecății.”
Pentru prima dată în istoria proceselor penale, unei organizații – ICAR – fără rol direct în proces, i s-a permis să depună mărturie în numele victimelor pe care le asistă de peste 20 de ani. ICAR, prin vocea dr. Camelia Doru, a prezentat rezultatele unui studiu despre consecințele pe termen lung ale torturii, acceptat la Conferința Mondială a Psihiatrilor de la Toronto, din 1999. O parte din participanții la studiu de la acea dată trecuseră și prin penitenciarul de la Periprava al cărui comandant a fost judecat în dosarul penal 5202/2/2014. În ultima ședință, i s-a permis d-nei dr. Doru să comenteze pe marginea registrului în care erau consemnate cauzele morții celor 102 deținuți pentru care torționarul Ficior era inculpat. I s-a permis, de asemenea, ca în nume personal și al Fundației ICAR, să depună concluzii scrise la dosarul cauzei. Același lucru l-a facut și avocatul Ionuț Matei, în numele victimelor asistate, la cererea Fundației ICAR (părți vătămate: Radu Ion, Ileana Doina Budimir, Caius Vladimir Eugen Muțiu, Stănescu Mirel Marin, Dumitrescu Cristinel Marin, Mihăilescu Emanoil, Dionisie Mihai). A fost un drum lung pentru unii supraviețuitori de aproape 70 de ani, de așteptări, speranțe, frustrare, resemnare sau furie, care în final a contribuit la ruperea tradiției de nepedepsire (impunitate) a marilor criminali ai comunismului. Valoarea acestui tip de proces este că aduce speranța aducerii în justiție a unor reprezentanți politici de rang înalt, pentru a răspunde de planificarea și ordonarea represiunilor sângeroase în urma cărora oamenii au fost torturați și omorați. Ne exprimăm recunoștința față de Fondul Voluntar al Națiunilor Unite pentru sprijinul Victimelor torturii care a finanțat parțial acest demers în care Fundația ICAR a avut un rol major.
Ca reprezentanți ai unei organizații care a fost timp de peste 20 de ani alături de supraviețuitorii regimului comunist, încercând să le aline suferințele provocate de detenție, tortură, deportare,  muncă forțată, internări abuzive în unități psihiatrice, Fundația ICAR își exprimă încă o dată susținerea oricărui demers care duce la cunoașterea trecutului și la repararea abuzurilor săvârșite. Considerăm că nu este niciodată prea târziu să se clarifice un accident istoric, comunismul, care a durat o jumătate de secol și care a creat prejudicii incomensurabile în România. Continuăm să protestăm împotriva celor care încearcă să acrediteze ideea că e prea târziu și se erijează în purtatori de cuvânt ai supraviețuitorilor, ai justiției și în final, ai întregii societăți.
 #nuuitămcrimeletrecutului
  • Stiri
  • 4406
  • 0
Poza de profil pentru Roxana Oprea

(13 Posts)