In Norvegia, integrarea migrantilor se invata din scoala

COMUNICAT DE PRESA

Bergen, Norvegia, 2015. Vebjørn isi intreaba fiul: 
– De unde este colegul tau de clasa, Muhammad?
– Din Bergen!                                                              

Viziunea moderna a autoritatilor publice norvegiene privind politicile si programele de integrare a migrantilor se reflecta inclusiv in abordarea pe care copiii o au asupra acestei teme. Iar daca Finlanda intentioneaza sa revolutioneze sistemul de invatamant prin inlocuirea matematicii si istoriei cu cunoasterea pe baza de fenomen, Norvegia a implementat deja o inovatie importanta: abordarea, in scoli, a tematicilor prevazute de programele nationale privind antiradicalizarea, casatoriile fortate, mutilarea genitala a femeilor, programe al caror scop final este integrarea eficienta a migrantilor si prevenirea aparitiei unor comportamente discriminatoare la adresa lor.

Aceasta e una dintre cele mai importante informatii pe care patru specialisti ai Fundatiei ICAR le-au aflat in cea de a doua vizita de studiu in Norvegia, in cadrul proiectului ICAR – Centru de Resurse si Servicii pentru Migranti, finantat din granturile SEE 2009-2014, prin Fondul ONG Romania. Specialistii ICAR au efectuat aceasta vizita pentru a intelege in profunzime mecanismele de colaborare ale unui centru resursa si ale furnizorilor de servicii cu autoritatile responsabile pentru migratie, si pentru a evalua ce s-ar putea adapta din modelul norvegian in Romania.

”Modul in care o societate integreaza migrantii poate fi masurat cu diverse instrumente, care de care mai sofisticate. Uneori, aceasta evaluare vine de unde te astepti mai putin, cu o imbatabila credibilitate si acuratete: de la copii. Unul din colegii pe care i-am intalnit in Bergen ne-a povestit ca, intrebandu-l pe Bjorg, fiul sau, de unde este prietenul sau din clasa, Muhammad, a primit un raspuns prompt: «din Bergen». Norvegieni sunt si Bjorg, baiatul blond, cu ochi albastri, si Muhammad, prietenul sau cu ochi negri si piele maslinie. Acest episod spune foarte mult despre ce se intampla intr-o tara care face eforturi serioase de integrare a migrantilor si despre schimbarea mentalitatii de la o generatie la alta. E evident ca fiul de 10 ani si-a devansat tatal, demonstrand ca integrarea migrantilor e posibila”, a declarat dr. Camelia Doru, coordonatoarea proiectului, la intoarcerea din Norvegia.

In Norvegia, printr-o organizare extraordinar de bine pusa la punct, reprezentanti ai Departamentului de Integrare si Diversitate din cadrul Ministerului pentru Copii, Egalitate si Incluziune Sociala, cu sprijinul mai multor organizatii din domeniul migratiei, instruiesc consilierii scolari, profesorii si chiar parintii, pentru ca, in final, acest lant al informarii sa aiba impact si asupra elevilor si, pe termen lung, sa ajute la formarea unei mentalitati flexibile in ce priveste strainii.

”Maturitatea unei societati se vede si in masurile concrete pe care statul le implementeaza pentru cultivarea si consolidarea valorilor sale fundamentale. In Norvegia, egalitatea de gen, respectul pentru drepturile copilului, protectia si egalitatea sociala nu sunt doar niste principii frumoase – ci politici publice nationale. Migrantii sunt sprijiniti in intelegerea si respectarea acestor valori, prin diverse actiuni: de la campanii tematice de informare si consiliere in scoli pana la cursuri de parenting in cadrul programului de integrare a refugiatilor”, a spus Iuliana Florea, Coordonator Proiecte la Fundatia ICAR.

Fundatia ICAR implementeaza proiectul ICAR – Centru de resurse si Servicii pentru Migranti in parteneriat cu RVTS-Vest din Bergen, un centru regional de resurse pentru persoanele care sufera de stres traumatic cauzat de violenta si pentru prevenirea suicidului (Resource Centre of Violence Traumatic Stress and Suicide Prevention Region West, din cadrul Helse Bergen HF, Haukeland University Hospital).

Comunicatul integral, aici.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)