Inaugurare a monumentului Aripi

In Piata Presei Libere din capitala a avut loc ceremonia de inaugurare a monumentului Aripi inchinat memoriei luptatorilor aniticomunisti.

Proiectul demarat in 1997 de regretatul Constatin Ticu Dumitrescu, presedinte al AFDPR la acea vreme, a asteptat aproape 20 de ani pana sa devina realitate.

Monumentul, trei aripi de otel inoxidabil cu o inaltime de 30 de metri, este asezat pe un tumul, cu valoare de mormant colectiv pentru cei ale caror trupuri nu au avut parte de un mormant.

Sangele varsat este sugerat de granitul rosu ce placheaza o sectiune a acestui tumul, restul fiind pamant si pietris acoperit de verdele ierbii datatoare de speranta pentru noi cei de azi si pentru generatiile ce vor sa vina.

“Despartirea sufletului de trupul chinuit “– aceasta este imaginea surprinsa de monumental “aripi” asa cum marturiseste creatorul sau, Mihai Buculei

Pe de alta parte este si un monument al recuperarii adevarului si al asezarii istoriei recente a Romaniei in matca sa, o noua incercare de reconciliere nationala, spre care se fac pasi izolati, lipsiti de  coerenta unui proiect asumat. S-au facut pasi depre care azi nici nu se pomeneste macar, desi la vremea respectiva, inainte si dupa 18 decembrie 2006 – au produs o mobilizare masiva a societatii civile.

Cei peste 300 de fosti detinuti politici si deportati veniti din toata tara au participat mai intai la o slujba de pomenire a celor decedati desfasurata in Sala de Marmura a cladirii Presei Libere urmata de un pranz pentru ca apoi, sub un soare arzator sa fie martorii evenimentului de inaugurare. A participat actualul presedinte al Romaniei dl. Klaus Iohannis si doar un fost presedinte al Romaniei dl. Emil Constantinescu alaturi de alti inalti demnitari ai statului, ambasadelor , clerului si a bucurestenilor apartinand sau nu unor structuri ale societatii civile.

Fundatia ICAR, care le este alaturi fostilor detinuti politici de la infiintarea sa in 1992 a fost prezenta la eveniment. Nu este o intamplare ca organizatia noastra se numeste ICAR si are ca semn de identitate…tot aripile. Pentru fondator acestea au simbolizat aspiratia spre lumina, adevar si credinta, valori pe care le-au aparat cu pretul propriilor vieti.

Poza de profil pentru Fundatia ICAR

(24 Posts)