Proiecție de film – 3 decembrie 2015: Persepolis (Franța, 2007)

afis Persepolis

Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Sean Penn, Iggy Pop, Danielle Darrieux – o distribuție de excepție pentru un film răscolitor: Persepolis, o producție Franța 2007, în care iranianca Marjane Satrapi, coregizor alături de Vincent Paronnaud, împletește povestea propriei copilării și tinereți cu tulburătoarea poveste a 15 ani din istoria Iranului, începând cu revoluția care a răsturnat monarhia și trecând prin momente ale războiului dintre Iran și Irak. Filmul, văzut prin ochii personajului principal, este o radiografie a schilodirii societății iraniene din acea perioadă, tot mai afectată de fundamentalism și tot mai puțin fericită.

Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) vă invită joi, 3 decembrie 2015, la ora 18:30, Clubul Țăranului (Intr. Monetăriei nr.3, București, în curtea MNȚR), să o însoțiți pe Marjane Satrapi în această călătorie, prin intermediul filmului de animație pe care l-a realizat într-o impresionantă grafică alb-negru, după povestirile sale sub formă de benzi desenate – Persepolis: povestea unei copilării şi Persepolis 2: povestea întoarcerii – ambele foarte bine primite în Franţa și apreciate în întreaga lume.

Persepolis o urmărește pe Marjane și dramaticele întorsături ale vieții acesteia, provocate de schimbările profunde ale lumii în care trăiește. Marjane este o fetiță de 9 ani care ascultă muzică punk și nu se teme să spună ce gândește. Mai târziu, ea crește și revolta ei față de sistem îi obligă pe părinţii acesteia să o trimită la studii în Austria, pentru a o proteja. Însă fetei îi e dor de părinți și de țara ei și, după ce termină liceul, decide să se întoarcă în Iran. Dar aici nimic nu mai este cum știa ea. E obligată să poarte văl și să triască într-o societate cu reguli care i se par absude și tiranice. La vârsta de 24 de ani realizează însă că nu poate trăi în Iran și, cu inima sfâşiată, decide să părăsească definitiv țara şi să se mute în Franţa.

Titlul Persepolis, inspirat după numele capitalei persane din secolul VI i.Hr., vine să amintească despre vechea și măreața civilizație a Persiei, punând în contrast felul în care este perceput Iranul în prezent – o monocultură a fundamentalismului şi a terorismului. Filmul a primit cinci premii, printre care „Premiul Juriului” la Festivalul de la Cannes 2008, și patru nominalizări la festivaluri internaționale.

Eveniment organizat in cadrul proiectului „SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim”, derulat de Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român. Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

* Despre Fundația ICAR: www.icarfoundation.ro
* Despre proiectul SALUT: www.facebook.com/SALUT.ICAR
* Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

UPDATE

Detalii despre eveniment: Proiecție de film – Persepolis (Franța, 2007). Despre avatarurile Iran-ului, din perspectiva unei fetițe. Intrarea liberă!

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)