Declarația Fundației ICAR în legătură cu atacul de la sala de concert Crocus

Fundația ICAR, care implementează de peste 30 de ani programe de combatere a torturii și de acordare de servicii supraviețuitorilor, își exprimă îngrijorarea privind evoluția evenimentelor tragice petrecute la sala de concerte Crocus.

 

Pe 24 martie, 2024, patru persoane, reținute în legătură cu actele odioase petrecute în locația respectivă, au apărut în fața Tribunalului Districtual Basmanny din Moscova. Semnele fizice vizibile sugerând acte de o extremă violență, petrecute recent, sunt greu de privit. Difuzarea fără reținere a ședințelor de judecată, în care respectivii suspecți prezintă urmele abuzurilor, transmite un mesaj îngrijorător, acela de normalizare a torturii și a tratamentelor inumane în locurile de arest. Lipsa de reacție în fața unor derapaje atât de grave poate fi intrepretată ca o aprobare tacită a acestora și o permisiune de a le folosi în continuare.

 

Tortura și relele tratamente sunt categoric interzise de dreptul internațional, un principiu consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului a Națiunilor Unite și interzis în mod explicit de Convenția împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante (CAT). Orice țară, în calitate de stat parte la CAT care a încorporat prevederile sale în legislația internă (este și cazul Rusiei), este obligată să prevină tortura, în special a persoanelor deținute, să investigheze și să-i pedepsească pe cei responsabili pentru astfel de acte. Respectarea acestor obligații este esențială pentru protecția drepturilor omului și pentru aplicarea unei ordini judiciare corecte.

 

Fundația ICAR condamnă fără echivoc tortura, care nu are nicio justificare în nicio circumstanță.

Poza de profil pentru Alexandru Vladescu

(74 Posts)