Romani sau migranti, spunem SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim !

COMUNICAT DE PRESA

In urma cu numai opt luni, pe 1 iulie 2015, porneam impreuna – Fundatia ICAR si Muzeul National al Taranului Roman (MNTR) – intr-o calatorie prin lumea refugiatilor, a solicitantilor de azil din Romania, a celor care, alungati din tara lor de razboaie, teroare sau saracie, au poposit printre noi. I-am invitat sa ne fie alaturi pe toti cei care au dorit sa ne insoteasca, iar experienta s-a dovedit a fi fascinanta!

 • Am vizionat impreuna filme artistice si documentare, care ne-au ajutat sa intelegem mai bine tragediile care au stat la baza exodului refugiatilor. Peste 400 de persoane au venit la cele 6 proiectii de filme din acest proiect.
 • Ne-am delectat cu culorile si aromele universului lor cu ocazia celor patru ateliere conduse de migranti care traiesc, de ani intregi, alaturi de noi – bijuterii in culorile Iranului, condimente indiene, arta incasa.
 • Ne-am bucurat de maiestria mainilor lor, la targul multicultural unde si-au expus arta si mestesugurile. Peste 500 de vizitatori au raspuns invitatiei noastre la acest eveniment si peste 2,1 milioane de persoane au aflat, prin spotul video, despre acest proiect.
 • Am aflat si mai multe despre greutatile, bucuriile, sperantele si lupta lor pentru o viata mai buna prin intermediul materialelor inscrise de jurnalisti si bloggeri la concursul mass-media SALUT!

La capatul acestei calatorii, avem motive de bucurie, pentru ca am reusit sa construim noi punti de cunoastere intre romani si imigranti, contribuind astfel la combaterea stereotipurilor legate de refugiati si migratie si deschizand porti catre toleranta si respectarea drepturilor omului.

Proiectul SALUT – Suntem Acasa in Locul Unde Traim, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, a urmarit, pe de o parte, sensibilizarea publicului larg cu privire la problematica azilului si a migratiei, iar pe de alta parte, promovarea incluziunii sociale a migrantilor, prin incurajararea participarii active a romanilor si migrantilor la activitati multiculturale.

Cele mai importante rezultate ale proiectului:

 • Peste 2,1 milioane de persoane informate cu privire la activitatile noastre.
 • Peste 500 de participanti la targul multicultural organizat in cadrul proiectului.
 • Peste 300 de spectatori la filmele pe care le-am difuzat in cele opt luni.
 • Peste 130.000 de persoane care au aflat prin pagina de Facebook dedicata proiectului informatii despre activitatile pe care le-am derulat.
 • Premii totale in valoare de 2.200 de euro, acordate cu ocazia concursului mas-media SALUT !, organizat in perioada septembrie-decembrie 2015.
 • 6 proiectii de filme artistice si documentare despre migratie si refugiati.
 • 4 ateliere de mestesuguri, arta si traditii ale unor comunitati de migranti ce traiesc pe teritoriul Romaniei

Gasiti mai multe informatii in comunicatul de presa integral.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)