Istoric

Fundatia ICAR a inceput sa prinda contur chiar de la primele ore ale Revolutiei din 1989, cand dr. Camelia Doru, pe atunci medic la Spitalul Judetean din Ploiesti, alerga printre ranitii de pe strazi pentru a le acorda primul ajutor. Nu in calitate de angajat al spitalului, ci in calitate de om. In noua si fragila libertate instalata, fiind atenta la nevoile celor surghiuniti de sistemul proaspat rasturnat si fiind dornica sa ajute, dr. Doru, avand alaturi o mana de oameni inimosi, a pus bazele unei mici organizatii prin care dorea sa repare, pe cat posibil, ranile fizice si sufletesti ale celor oprimati de fostul regim. 1De atunci, istoria Fundatiei s-a confundat, timp de multi ani, cu istoria personala a Cameliei Doru. Fundatia a prins aripi cu ajutorul Seniorului Corneliu Coposu, pentru ca apoi sa primeasca sprijin de la alte personalitati, precum Constantin Ticu Dumitrescu, iar prin strangerea de fonduri si prin solicitarea de finantari externe, echipa ICAR s-a asigurat ca Fundatia isi respecta misiunea.

Inregistrarea oficiala a Centrului de Reabilitare ICAR din Bucuresti s-a facut in 1992, Fundatia ICAR fiind printre primele ONG-uri infiintate in Romania. De atunci, si-a concentrat eforturile pentru acordarea, in mod gratuit, de suport medical, psihologic, social si juridic celor care, din motive politice, au fost victime ale represiunii regimurilor totalitare.

Fundatia ICAR este prima si singura organizatie din Romania care a pus la punct si implementeaza un astfel de program. Initial, acesta s-a adresat fostilor detinuti politici din Romania si familiilor restranse ale acestora, iar nevoia de astfel de servicii a fost identificata si in alte regiuni ale tarii, asa incat Fundatia a deschis inca doua centre de reabilitare, la Iasi (in 1995) si la Craiova (in 1998).

2Prin reteaua proprie de specialisti sau prin trimiterea catre specialisti externi, Fundatia ICAR a asigurat si asigura servicii medicale si psihologice, precum si asistenta juridica celor care au avut de suferit de pe urma unor grave incalcari ale drepturilor omului: persoane arestate si condamnate din motive politice, etnice, religioase, celor ce au fost victime ale deportarilor, exploatarii, ale politicilor de exterminare din lagarele de concentrare, celor supusi torturii ori tratamentelor inumane.

Din 2002, Fundatia ICAR si-a marit grupul tinta de beneficiari, dupa ce a observat ca, in Romania, a aparut o noua categorie de persoane care aveau nevoie de servicii de reabilitare: migrantii. Adaptandu-se schimbarilor ce s-au petrecut odata cu trecerea Romaniei de la statutul de tara de origine a migrantilor la acela de tara de destinatie sau de tranzit a acestora, Fundatia ICAR si-a intregit misiunea prin includerea, printre beneficiarii serviciilor sale gratuite, a refugiatilor, solicitantilor de azil, persoanelor ajunse pe teritoriul Romaniei fara documente, supravietuitorilor represiunilor din tarile din care provin. Romani sau straini, au aceleasi nevoi de baza: accesul la servicii medicale pentru ranile fizice, la servicii psihologice pentru ameliorarea traumelor psihice si la servicii juridice, pentru a capata un statut legal in noua lor tara. Bineinteles, pentru toate acestea au fost semnate protocoale de colaborare cu Inspectoratul Roman pentru Imigrari (IGI), Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) si cu alte institutii si autoritati locale. Pentru un contact mai eficient cu migrantii si o comunicare mai buna, fundatia a deschis un punct de lucru in cadrul caminului de refugiati din Bucuresti.

In 2010, Fundatia ICAR a deschis puncte de lucru in toate caminele de refugiati ale IGI in tara: la Galati, Radauti (jud. Suceava), Timisoara si Somcuta Mare (jud. Maramures). Deschiderea noilor puncte de lucru a fost posibila printr-un proiect finantat de Fondul European pentru Refugiati.

3

 

 

 

 

 

 

Misiune

Prin acordarea de servicii gratuite pentru grupuri vulnerabile, persoane marginalizate, victime ale incalcarilor flagrante ale drepturilor omului, Fundatia ICAR contribuie la consolidarea democratiei.

Obiective

  • Recunoasterea si recunostinta pentru supravietuitorii gravelor incalcari ale drepturilor omului –arestati, condamnati si/sau executati din motive politice, din motive de apartenenta etnica sau religioasa, victime ale politicilor de deportare, exploatare si exterminare din lagarele de concentrare, victime ale torturii, relelor tratamente si persoane supuse tratamentelor degradante – prin crearea oportunitatii si asigurarea accesului acestora la servicii de reabilitare.
  • Promovarea dreptului victimelor si a familiilor acestora la reabilitare medicala si psihologica, la reparatii morale, legale si sociale, inclusiv la compensatii financiare.
  • Contributia la imbunatatirea nivelului de trai al victimelor incalcarii drepturilor omului din randul fostilor detinuti politici, refugiatilor si solicitantilor de azil, prin asigurarea serviciilor de reabilitare medicala, psihologica si juridica.
  • Sprijinirea activitatilor de prevenire a incalcarii drepturilor omului si de constientizare a consecintelor nerespectarii acestora.