SALUT! Invitație la film – 5 noiembrie 2015

Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) organizează joi, 5 noiembrie 2015, ora 18:30, în Studioul Horia Bernea al MNȚR, cea de-a treia seară de proiecție de film în cadrul proiectului SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim. De data aceasta, invităm publicul  la o serie de patru documentare realizate de Andrei Udișteanu, Dragoș Sasu și Cristina Cileacu, jurnaliști ai postului Digi24. Sunt trei reportaje și un interviu, relevante în ordinea lor cronologică:

  • „Război, traficanți, durere. Poveștile refugiaților sirieni din România” (26 min)

Un documentar realizat de Andrei Udișteanu în vara lui 2014, la primele semne prevestitoare ale fenomenului care avea să depășească orice așteptare. Mărturii cutremurătoare despre cum acționează rețelele de călăuze, despre drumul infernal spre o posibilă salvare, despre perspectivele sumbe ale situației din Siria.

  • „Un nou zid se ridică în Europa, pentru a ţine afară teroriştii” (12 min)

Capture1

Reportajul realizat de Dragoș Sasu abordează un subiect controversat: ridicarea de garduri din sârmă ghimpată în calea refugiaților. Aproape 40 de kilometri de sârmă ghimpată la granița Bulgariei cu Turcia despart două lumi: a celor care ştiu ce-nseamnă libertatea și cea a milioane de sirieni, irakieni şi afgani care visează la o viaţă mai bună, la libertate, la pace şi normalitate. Gardul, soluţia găsită de bulgari pentru a proteja graniţa UE.

  • „Călăuzele exodului. În lumea traficanților de refugiați” (12 min)

Dragoș Sasu și Liviu Brașoveanu au pătruns în lumea traficanţilor de persoane. În penitenciarul Rahova, au stat de vorbă cu trei călăuze condamnate pentru că au îndrumat şi trimis ilegal din România mai mulţi refugiaţi. Călăuzele condamnate au fost, la rândul lor, refugiaţi. Doi pakistanezi şi un irakian povestesc ce i-a îndemnat să devină călăuze şi ce se află în spatele industriei în care marfa are suflet.

  • „Criza refugiaților. Interviu cu psihologul celor care au pierdut totul” (23 min)

Sunt sute de mii de oameni şi ajung aici, în Europa, după un drum cel mai probabil inuman. Dau de garduri şi de teamă. Ce se întâmplă cu ei? Ce înseamnă „capătul puterilor” pentru aceşti refugiați? Un interviu cu Laurent Subilia, medic şi psiholog specializat în lucrul cu refugiaţii şi victimele de război.

Realizatorii acestor documentare sunt pregătiți să răspundă întrebărilor publicului, la finalul proiecției.

Intrarea este liberă.

Eveniment organizat in cadrul proiectului „SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim”, derulat de Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român. Proiect finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

* Despre Fundația ICAR: www.icarfoundation.ro
* Despre proiectul SALUT: www.facebook.com/SALUT.ICAR
* Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.

UPDATE

Detalii despre eveniment: Seară de mini-documentare TV despre traficul de refugiați, călăuze, garduri de sârmă ghimpată, traume și speranțe. Intrare liberă

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)