Tortionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare

Decizie a Curtii de Apel Bucuresti: Ion Ficior a fost condamnat, in prima instanta, la 20 de ani de inchisoare cu executare. Aceeasi sentinta a fost data si in cazul lui Alexandru Visinescu, insa pentru acesta pedeapsa este definitiva. 

FiciorJudecatorii au cerut pedeapsa maxima pentru Ion Ficior, tortionarul comunist acuzat de moartea a 103 detinuti politic: 25 de ani de inchisoare. Acesta a fost timp de cinci ani comandantul coloniei de munca fortata din Delta Dunarii, unde erau trimisi cei care se impotriveau regimului.

Un fost detinut politic, care avea 18 ani cand a ajuns la Colonia de munca de la Periprava, condusa de Ioan Ficior, a povestit, la ultimul termen in dosarul tortionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a batut si lasat sa moara in camp si cum detinutii mergeau la munca sapte – opt kilometri fara oprire, ajungand sa se scape pe ei.

In august 2014, Ion Ficior a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, fiind inregistrate 103 decese.

„Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte precum: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuită cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Sursa (stirea integrala): Digi24

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)