Anca Bucur, psiholog ICAR: „Am avut cazuri cu persoane care au călătorit într-un tir zile întregi fără să vadă lumina soarelui sau fără să aibă posibilitatea să meargă la toaletă sau să se spele”

Gardurile de la graniţele Uniunii Europene ajută reţelele de trafic de persoane să prospere. Migranţii sunt conduşi pe rute alternative, mai periculoase şi mult mai scumpe. România a devenit o variantă de tranzit. În ultima săptămână, poliţiştii au depistat şase cazuri de trecere ilegală a frontierei noastre şi au reţinut 61 de refugiaţi şi migranţi economici. Numărul lor poate creşte în perioada următoare. Peste 7.000 de persoane sunt blocate în Serbia şi caută alternative pentru a-şi continua drumul spre vestul Europei.

Anca Bucur, psiholog ICAR a vorbit la Digi24, în cadrul emisiunii Din Interior, despre starea psihologică a migranților care ne tranzitează țara, într-un reportaj semnat Laurențiu Ungureanu:

„Nu ştiu unde să meargă mai departe, nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Vor rămâne sau nu aici. Mulţi dintre ei caută mijloace să plece mai departe, chiar şi ilegal, pentru că atât timp cât sunt în procedură nu au voie să părăsească teritoriul României. Am avut cazuri cu persoane care au călătorit într-un tir zile întregi fără să vadă lumina soarelui sau fără să aibă posibilitatea să meargă la toaletă sau să se spele. Şoferi de tir care i-au lăsat în România pe un câmp şi au plecat, pur şi simplu. Deci, i-au dat jos pentru nevoi fiziologice şi apoi i-au lăsat acolo. Sau i-au lăsat, tot aşa, în România, spunându-le că au ajuns deja în Germania sau, mă rog, în altă ţară unde ar fi vrut să ajungă. Nu mai spun de cei care vin pe mare, în bărci supraaglomerate şi care sunt într-un pericol foarte mare de a muri, cu copii mici, cu bagaje multe, deja se ştie şi din media că s-au scufundat atâtea ambarcaţiuni de felul ăsta”.

Emisiunea din 23 octombrie 2016 poate fi urmărită aici.

 

Poza de profil pentru Roxana Oprea

(13 Posts)