…a Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, impotriva deciziei primariei Municipiului Craiova de DESFIINTARE a FUNDATIEI CENTRUL MEDICAL DE REABILITARE CRAIOVA prin neprelungirea contractului de inchiriere a spatiului detinut de 18 ani!
Fundatia Centrul Medical de Reabilitare Craiova (denumire anterioara Fundatia ICAR Filiala Craiova) asista cu precadere victimele torturii regimului comunist – membri ai Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (fosti detinuti politici, deportati, stramutati, s.a – beneficiari ai legilor speciale 118/1990, 189/2000 si 309/2002) si deserveste un numar de 833 de membri AFDPR. Fundatia desfasoara activitate neintrerupta de la infiintare – 22.11.1997 si pana in prezent in spatiul ce apartine domeniului public situat in Craiova, str. Amaradia nr. 30. Acest spatiu ce se afla in administrarea RAADPFL Craiova face obiectul contractului de inchiriere nr. 461/20.11.2007 (contracte anterioare: 134/06.09.2000, 18/30.07.1997) si a fost pus la dispozitia fundatiei de catre autoritatile administratiei publice locale in conditiile legii in anul 1997, la solicitarea AFDPR.
Intreruperea implementarii contractelor in curs ATRAGE CONSECINTE JURIDICE DE CARE NU FUNDATIA NU VA FI RASPUNZATOARE, CI AUTORITATILE LOCALE CARE AU IMPIEDICAT ACEST LUCRU.
Amintim ca Romania este semnatara a:
– Conventiei Natiunilor Unite impotriva torturii si a altor tratamente sau pedepse crude, inumane si degradante, din 26 iunie 1987, Conventia supunand ca: guvernele tarilor participante sa-si asume respectarea legilor internationale privind prevenirea si suportul victimelor torturii si sa-si asume urmatoarele obligatii: Interzicerea absoluta a torturii; punerea sub acuzatie si pedepsirea tortionarilor; garantarea dreptului la reparatie, incluzand reabilitarea pentru victimele torturii;
– Directivei 2012/29/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI din 25 octombrie 2012 , din care citam:
Articolul 8 – Dreptul de acces la serviciile de sprijinire a victimelor
(3) Statele membre adopta masuri pentru a institui servicii specializate, gratuite si confidentiale de sprijinire a victimelor in plus fata de sau ca parte integranta a serviciilor generale de sprijinire a victimelor sau pentru a permite organizatiilor de sprijinire a victimelor sa faca apel la entitati specializate existente care ofera astfel de sprijin specializat. Victimele au acces la astfel de servicii in conformitate cu nevoile lor specifice, iar membrii familiei au acces la respectivele servicii in conformitate cu nevoile lor specifice si cu gradul de vatamare suferit ca urmare a infractiunii savarsite impotriva victimei.
(4) Serviciile de sprijinire a victimelor si orice servicii specializate de sprijinire pot fi instituite ca organizatii publice sau neguvernamentale si pot fi organizate pe baza profesionala sau voluntara.
Fundatia Centrul Medical de Reabilitare Craiova este centru medical avizat si acreditat de catre Directia de Sanatate Publica, Colegiul Medicilor Dolj si CAS Dolj.
Ne exprimam convingerea ca autoritatile romane, prin institutiile abilitate, isi vor duce la indeplinire responsabilitatile asumate fata de sociatatea civila si fata de organismele internationale, la ale caror conventii si directive Romania este semnatara.
Cititi textul integral: Scrisoare de protest.