RFI: Romania se alatura demersului de infiintare a unui Tribunal Penal International pentru Crimele Comunismului

Intr-un raspuns la o solicitare RFI, Ministerul Justitiei anunta ca „se alatura demersului ministrului estonian al justitiei care vizeaza infiintarea unei institutii speciale de investigare a crimelor comuniste”. Initiativa a fost lansata anul trecut, la Tallinn, unde mai multe tari central si est europene au cerut investigarea crimelor comunismului la nivel european, pentru a evita lipsa mecanismelor de investigare la nivel national.

victime_comunism_2In comunicatul remis RFI se precizeaza ca „Ministerul Justitiei a facut deja un demers intern printr-o scrisoare adresata Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) la data de 11 decembrie 2015. In aceasta scrisoare, Ministerul Justitiei, avand in vedere expertiza considerabila pe care IICCMER o are in acest domeniu, dar si o abordare multidisciplinara a problematicii, a cerut IICCMER desemnarea unui reprezentant din cadrul institului in vederea initierii unui dialog la nivel de experti”.

Potrivit unei scrisori trimise de IICCMER catre Ministerul Justitiei in 20 ianuarie 2016, Institutul l-a desemnat pe Catalin-Nicolae Constantinescu pentru a continua dialogul pe aceasta tema.

Tribunal Penal International pentru Crimele Comunismului

Mai multe tari central si est europene s-au alaturat unei initiative lansate de ministrului estonian al justitiei care vizează infiintarea unei institutii speciale de investigare a crimelor comuniste. Demersul a fost lansat in cadrul Conferintei de la Tallinn din 23 august 2015, dedicat comemorarii victimelor crimelor comise de regimurile totalitare. Romania nu a fost reprezentata la nivel politic la acest eveniment, dar un dialog pe aceasta tema a fost initiat la finalul anului trecut de catre Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Ministerul Justitiei.

Potrivit Ministerului Justitiei de la Bucuresti, „initiativa Estoniei pleaca de la premisa ca, in prezent, competenta instantelor supranationale nu include investigarea crimelor din trecut comise de regimurile comuniste si, de aceea, se apreciaza ca este necesara explorarea posibilitatii de a se infiinta o astfel de institutie (Institution of Justice for Communist Crimes)”.

La aceasta initiativa s-au raliat deja Georgia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina si Ungaria. De asemenea, Platforma Europeana pentru Memorie si Constiinta a anuntat ca sustine toate demersurile pentru investigarea crimelor comunismului in cadrul unei institutii europene.

Sursa text si foto: RFI

Fundatia ICAR si-a exprimat public sustinerea pentru demersul de infiintare a Tribunalului International pentru Investigarea Crimelor Comunismului, propunere pe care o considera un act de dreptate si de respect pentru victimele regimurilor totalitare, inclusiv al celui din Romania predecembrista. Mai multe detalii, aici.

Poza de profil pentru Tatiana Dabija

(105 Posts)