Potrivit UNHCR România, Agenția ONU pentru Refugiați a solicitat UE reformarea sistemului european de azil, printr-o abordare strategică direcționată către țările de origine, azil și de tranzit ale refugiaților. UNHCR a cerut, de asemenea, revizuirea planurilor de urgență pentru a răspunde fluxurilor mari de refugiați și migranți ce sosesc în Europa, precum și creșterea investițiilor statelor membre în procesul de integrare a refugiaților (găsirea unei locuințe, a unui loc de muncă, învățarea limbii țării respective etc.).
„Anul trecut, Europa nu a reușit să ofere un răspuns comun, bine gestionat, provocărilor reprezentate de sosirea a peste un milion de refugiați și migranți”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi. „Acest lucru a generat scene de haos la frontiere și a condus la scăderea încrederii publicului în capacitatea guvernelor de a gestiona situația, în avantajul celor care au urmărit transformarea refugiaților în țapi ispășitori. Este important ca printr-o acțiune comună, statele membre ale UE să arate că Europa este capabilă să gestioneze fluxurile refugiați în mod eficient și principial: pe de-o parte ajutând la stabilizarea pe termen lung a fluxurilor de refugiați, prin implicare externă mai strategică – și pe de altă parte, continuând să-i primească pe refugiați în Europa.”
Reformele propuse de UNHCR ar garanta dreptul la azil, ar spori controlul de securitate, ar facilita gestionarea eficientă a mișcărilor de populație și ar putea reduce costurile. Propunerile includ un sistem european comun de înregistrare, proceduri de determinare a azilului simplificate și accelerate, prioritizarea reunificării familiei, o abordare comună privind situația copiilor neînsoțiți și separați, un mecanism de distribuție aplicabil statele membre aflate sub presiunea unui număr mare de nou-veniți și un sistem eficient de returnare în țara de origine a persoanele care nu au nevoie de protecție.
Documentul UNHCR „O mai bună protecție refugiaților în UE și la nivel global, decembrie 2016″ este disponibil aici:
http://www.refworld.org/docid/58385d4e4.html