Conferință finală proiect „Armonizarea standardelor de formare profesională în domeniul intervenției în psihotraumă prin cooperare elvețiano-română”

COMUNICAT DE PRESĂ

22 noiembrie 2016, București

Fundația ICAR organizează conferința finală a proiectului „Armonizarea standardelor de formare profesională în domeniul intervenției în psihotraumă prin cooperare elvețiano-română”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie 2016, începând cu ora 09.30, la WeLoveDigital Unirii din Strada Radu Vodă 17, etaj 5, sector 4, București.

Implementat pe parcursul a doi ani (ianuarie 2015 – ianuarie 2017) de Fundația ICAR și Pluriels – Centru de consultanță și studii etno-psihologice pentru migranți (Geneva), proiectul a urmărit:

  • creșterea competenței profesionale a specialiștilor ICAR prin formare, schimburi de bune practici și transfer de expertiză cu omologii elvețieni;
  • dezvoltarea unui program elvețiano-român de formare profesională în domeniul traumei pentru specialiștii români;
  • promovarea programului elvețiano-român de formare profesională la nivel național și livrarea unui curs-pilot pentru specialiștii din România.

Programul de training – acreditat la nivel național de Colegiul Psihologilor (Comisia de psihologie clinică și psihoterapie) – este rezultatul cooperării între specialiștii în sănătate mintală elvețieni și români, și a fost conceput să răspundă disparităților existente în expertiza specialiștilor români care lucrează cu grupuri vulnerabile și persoane traumatizate, precum și accesului limitat al acestora la programe de formare profesională specifice, practice și țintite pe lucrul cu migranții.

Programul pilot a fost organizat la începutul lunii octombrie 2016 sub forma a două cursuri – „Elemente de psihotraumatologie în cazul traumelor severe (tortură și alte tratamente inumane și degradante)”, avându-l formator pe dr. Radu Teodorescu, medic primar psihiatru și prețuit colaborator al Fundației ICAR, și „Noțiuni introductive în psihologia de urgență”, susținut de reputatul psiholog Alfredo Camelo, coordonator psiho-social al Asociației Pluriels. Pe viitor, Fundația ICAR își propune continuarea programului de formare și crearea unei rețele de specialiști pregătiți pentru lucrul cu migranții și refugiații ajunși în România. Considerăm că succesul unei intervenții psihologice contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate a migranților, fapt care conduce la o mai bună integrare a acestora în societatea noastră.

Cu ocazia conferinței de închidere a acestui proiect, va fi lansat un manual rezultat în urma transferului de expertiză elvețiano-român, oferind îndrumare și recomandări practice specialiștilor care activează în domeniul psiho-traumatologiei.

Link-uri utile:

Contact:

Roxana Oprea

PR & Communication Officer

E-mail: roxana.oprea@icarfoundation.ro I Telefon: +40 21 321 22 21

Suntem şi pe Facebook: https://www.facebook.com/icarfoundation

 

  • Stiri
  • 3201
  • 0
Poza de profil pentru Roxana Oprea

(13 Posts)